ЮНИ 24 Новини | БизнесОбнови

8 души притежават колкото половината хора по света

От 0 коментара0/5

Осем души на планетата притежават толкова богатство, колкото е общата собственост на по-бедната половина от населението на света.

8 души притежават колкото половината хора по света
 © istockphoto.com

Тази "неприлична" ситуация" изостря неравенството", казва британската неправителствена организация „Оксфам” (Oxfam) в доклад, публикуван в навечерието на срещата, организирана от неправителствената организация "Световен икономически форум" (СИФ), която се открива във вторник в Давос.

"Непристойно е толкова много богатство да е концентрирано в ръцете на толкова незначително малцинство, когато се знае, че един на всеки десет души в света живее с по-малко от 2 долара на ден", твърди говорителката на френския филиал на „Оксфам” Манон Обри, цитирана в изявлението.

Докладът, цитиран от АФП, е озаглавен "Икономика в услуга на 99%". Той разкрива "как големите корпорации и най-богатите изострят неравенствата, използвайки провалена икономическа система с укриване на данъци, намаляване на заплатите и увеличаване на доходите на акционерите". Според неправителствената организация, с това темпо първият "супермилиардер" в света "може да види своето богатство да надхвърлят хилядата милиарда долара още в следващите до 25 години. " За да изразходваш тази сума, ще трябва да "харчиш един милион долара на ден в продължение на 2738 години", казва тя. „Оксфам”, която има навика да привлича вниманието към нарастващите неравенства по повод на „Световния икономически форум”, който ще се провежда до събота в Давос, осъжда "натиска, упражняван върху заплатите навсякъде", както и данъчните облекчения, от които се възползват фирмите и още прибягването до данъчни убежища.

Психология на бедността и богатството >>>

10-те най-богати двойки на планетата >>>

„Компаниите максимизират печалбите си, включително като намаляват, доколкото е възможно своето данъчно бреме, и така лишават от средства държавите за финансиране на политика и услуги, необходими за намаляване на неравенството", се казва в доклада.

Неправителствената организация се основава на "нови и по-точни данни за разпределението на богатството в света" и призовава правителствата да реагират и да се обърнат към по-човешки ориентирана икономика. "Когато отговорните политици спрат да бъдат обсебен от БВП и се фокусират върху интересите на всички свои граждани, а не само на елита, тогава е възможно по-добро бъдеще за всички", казва Обри. Според проучването на „Оксфам” само във Франция 21 милиардери притежават през 2016 колкото 40% от по-бедната част от френското население. Миналата година „Оксфам” съобщи, че общото богатство на най-имотния в света 1% от хората, през 2015 г е надвишило това на останалите 99%, като запази едногодишните си прогнози. "Световен икономически форум" (World Economic Forum - WEF) е международна неправителствена организация със седалище в Женева, Швейцария. Организираната от нея среща на световни формални и неформални лидери в Швейцария се нарича още Световен икономически форум. Провежда се ежегодно. /БГНЕС/

Още за: богатство

Още от "Бизнес"

Джордж Клуни продаде компанията си за текила за 1 милиард (фото)

Джордж Клуни продаде компанията си за текила за 1 милиард (фото)

Джордж Клуни и неговият делови партньор Ранди Гербер продадоха компанията си за текила "Касамигос" на британския алкохолен производител "Диаджео" за 1 млрд. долара.

"Епъл" пуска три нови лаптопа

"Епъл" пуска три нови лаптопа

Американската компания "Епъл" (Apple) ще представи в началото на следващия месец три нови модела лаптопа, съобщи във вторник Блумбърг.