МАЙ 29 Новини | АфишОбнови

Изложба на Игната Василева: "Отражение на емоцията"

0 коментара0/5

Имаме удоволствието да ви поканим на изложбата на Игната Василева: "Отражение на емоцията" - живопис.

Изложба на Игната Василева: "Отражение на емоцията"

КЪДЕ: Къщата на Елинор

КОГА: 23 февруари 2017 - откриване

ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ за изложбата  на Игната Василева: "Отражение на емоцията">>> 

 

Изложба на Игната Василева: "Отражение на емоцията"

 

"Не мога да се наситя на  многообразието на градините!  Уханията, които вятъра  променя, слънцето, облаците,дъжд и сняг. Всичко това прави всяка градина многолика и пълна с изненади, дори за човека, който ги създава и се грижи за тях.

Има  обаче места по света, на които не очакваш да откриеш градини.

Градините на Ню Йорк са изненада .. в тази бетонна джунгла има скрити зелени съкровища.

От години мечтаех да попадна в NYBG /Ботаническата Градина на Ню Йорк в Бронкс/ и тя не ме разочарова. Беше невероятно преживяване! Цветове, аромати, звуци и  птици, много птици.Голямата изнената за мен бяха градините на Клойстерс /клон на Метрополитен музей за средновековно изкуство/.  Тук вече приказката оживя! На брега на Хъдсън са обособени две  средновековни градини. Първта с лечебни растения и подправки, а във втората  прелестната колекция стари сортове цветя, и двете изпълнени с пеперуди и птици.... и един работлив мармот .

Като споменах средновековни...

Градините на любимата ми Венеция

Имах изложба  през есента в този нереален град и използвах времето си да правя „открития“. Ден след ден обикалях улиците и каналите и откривах градини. Големите дворци имаха скрити пищни градини а обикновенните къщи/ако изобщо може нещо във Венеция да е обикновенно/ се задоволяваха с балкони, терси, покриви изпълнени със саксии. Още през средновековието са имали лозя и овощни градини на островите съставящи това изумително чудо наречено Венеция.През  16 и 17векове е било белег на престиж да подържаш градина с растения от далечни земи. Направи ми впечатление, че там обичат много розите / червените рози са символ  на св.ап. Марко патрон на  Венеция 25април/ градините са пълни с нарове, ириси, лимони,хортензии, смокини... обичат и магнолиите много магнолии.

Стъклото на Мурано е отражение от водата на Лагуната,светлина и емоция.  Манията на венецианци по китайският порцелан ме изненада...много ме изненада и почти хилядолетната им любов към кафето!

Като споменах Венеция...

Градините на остров Корфу

Влиянието на Венеция върху Корфу е очевидно в архитектурата.  Мисля си, обаче, че този остров има собствен облик що се отнася до градините. Микса от венецианско, гръцко, английско и френско  наследство съчетан с влажното и топло време  създава едно вдъхновяващо, потънало в цветя, палми и цитруси чудо! Ако попаднете по време когато „свирят“ цикадите, зреят портокалите и  маслините ще усетите нежната есенна магията на острова.През пролетта острова е „избухва“ в цветове и аромати с  помитаща сила. Прекрасните градини на двореца на императрица Сиси, градината на манастира Палеокастрица и още ..и още... Обичам този остров, той е вълшебен!

Холандия

Водата, птиците и вятъра на Холандия са поезия...меланхолична, северна, акварелна.

Умерена, деликатна  светлина преминаваща през клоните на ябълковите и крушовите  градини. Фазани тичащи в тези градини и безкрайни зелени полета. Лалета и порцелана от живописният Делфт, Амстердам  и градината на Rijks Museum окъпани от дъжд. Средновековен манастирски двор в Утрех, образец на виждането на средновековният западен човек за рая, модерните минималистични градини на Ротердам...

Хората пресъздават градините върху порцелан, стъкло и  тъкани вдъхновени от красотата им,  и от желанието тази красота да се преумножи.

В  средновековните книги съм срещала не само рисунки и описания на Райската градина, но и правила как да бъде пресъздадена от всеки, който пожелае.... аз пожелах... и започнах да я рисувам, да я преумножавам и преоткривам за себе си." - Игната Василева

 

Изложба на Игната Василева: "Отражение на емоцията"
 

Още от "Афиш"

Пролетна ваканция в къщата на Елинор

Пролетна ваканция в къщата на Елинор

Чудите се какво да правите с вашето активно дете през пролетната ваканция?

"Жюли, Жан и Кристин" с юбилейно 100-тно представление

"Жюли, Жан и Кристин" с юбилейно 100-тно представление

На 1 февруари, сряда, постановката „Жюли, Жан и Кристин“ на режисьора проф. Маргарита Младенова ще отпразнува 100-тно юбилейно представление на сцената на ТР „Сфумато“.